Bakgrund

 Det var en gång…

Det var en gång tre ambitiösa män som hade tröttnat på att vardagen såg likadan ut år efter år. De visste det inte än, men de delade en vision om förutsägbar mjukvara med hög kvalité, som levereras inom budget och i rätt tid. Men så en dag satte de sig ned tillsammans på ett litet café i Solna centrum och diskuterade sina drömmar och mål. Det mötet var början på ett långt samarbete och ett bolag vid namn Systemvaruhuset.

Andreas Hägglund hade kommit hem från ännu en dag på Det Stora Bolaget. Året var 2004, och Andreas hade varit på samma bolag i två års tid nu. Han började känna att det inte var rätt ställe för honom. Där var han bara en i mängden. Det enda som begärdes av honom var att han klockade in på morgonen, och ut på kvällen. Resten var inte så noga. Visst hade han arbetat med en del roliga projekt, och en del hade varit utmanande, men det var ingen som sporrade honom till att göra sitt bästa. Ingenting som drev honom till att utveckla sig själv. Han började bli uttråkad. Som tur var så hände något. Telefonen ringde, och med mild förvåning fick han höra Per Westerlunds röst på andra sidan linjen. De hade hållit kontakten sedan Andreas slutat hos bolaget där de jobbat tillsammans i några år, och de hade pratat en del om att man kanske borde starta eget. Men nu verkade Per ha bestämt sig. Han ville starta ett eget bolag, och han ville ha Andreas med på tåget.

Vad är det värsta som kan hända om jag hoppar på det här tåget? Att det kraschar. Men även en dålig erfarenhet är en erfarenhet.

Chansen finns ju också att allting rullar på. Kanske man till och med kan ta sig hela vägen fram. Ibland kan det vara värt att ta en risk.

En timme var allt som behövdes, sedan bestämde sig Per Westerlund, Andreas Hägglund och Kjell-Olov Högdahl för att med ett handslag ge egenföretagandet en chans. handshake isolated on white background.Så kom uppdraget som ändrade allt. Ett stort danskt kontokortföretaget behövde snabbt byta från magnetremsa till chip. Varje försening kostade dem stora summor pengar och konsulterna som företaget hade anställt blev aldrig klara. Systemvaruhuset behövde plötsligt mer kompetens, det blev dags för vår första anställning. Sedan började vi arbeta mot klockan. Desto snabbare vi avslutade projektet, desto mer betalt skulle vi få, och tvärt om. Med den extra moroten blev vi också klara långt före vad som var bestämt. Plötsligt hade vi både pengar och status, vilket gav både möjlighet och anledning att börja rekrytera flera utvecklare.

Det här kanske kan bli något stort. Kanske kan vi göra mer än att arbeta självständigt. Kanske kan vi vara med och revolutionera IT-branschen!